Tuesday, 16 June 2015

Kemalangan Ringan ; CLAIM SOCSO

Assalamualaikum.. Alhamdulillah.. masih lagi bernafas dan diberi nafas untuk terus menjalani hari-hari yang mendatang.

Tarikh : 1/6/2015 , Ntah di mana silapnya , boleh terbabit dalam kemalangan. Nasib selamat dan masih boleh kuatkan diri untuk tidak lemah.. So , kemalangan ni telah menyebabkan motor kesayangan kite tak boleh pakai lagi..motor zaman poli tu.. dah 7 tahun bersama kite.nak buat macam mana kan..rezeki tak ado , kena redha jelah.. hurrrmmm... :( Walaupon hari ni cukup 2 minggu kemalangan itu berlaku , kesan-kesan masih ada.. teruk jugak kan kalau berjahit 4 jahitan kat kelopak mata..skin loss kat dagu dan kat bawah hidung ditampal.. sempat jugak kakitangan-kakitangan tu bercanda-canda mase proses dressing.. nak mintak upah bagai sebab dah tolong kite baikpulih keadaan.. isk3.. kite yang tengah2 sakit tu pon menyempat je mereka2 ni..haisshhh :)

So , after this , no more motorcycle , pergi kerja adik kite hantar and amik..terase macam BOS kecik besar ..hihihihiii :)tapi hasil dari kemalangan tu.. Muke Berparut..sadiss... :'( Sekarang dalam proses untuk CLAIM SOCSO sebab kemalangan tu masa kite on the way nak pergi kerjaaaaa... haisshhh -.-"

So , siapa yang terlibat dalam kemalangan , first step is ...

1. Pergi hospital ( bagi yang cedera like me ) untuk mendapatkan rawatan. Disebabkan status kemalangan , dokter isytiharkan peperangan keberehatan di WAD selama 7 jam..selame tu , harus lah berpuase ye.. no food no water.. Time ni kite dapat MC selame 7 hari dan tak diwardkan sebab kite tak mahu stay kat spital .. taknak susahkan hati mimi n papa yang nak jenguk kite nanti..so better balik rumah..ramai yang boleh menjaga n tengok2kan kite.. :)

2. Pergi Balai Polis Jenayah Trafik ye , untuk membuat report kemalangan.. mase tu cerita lah macam mana boleh berlaku. dari mana and segala-galanya dengan terperinci untuk abam2 atau kakak2 polis tu taip masok dalam report. Then , lepas siap tu.. balik laa.. hehehe :) **jangan lupe beli salinan original report ye , hanya RM2 sahaja.. selepas sehari atau 2 hari..

3. So , bagi yang mahu claim SOCSO , sediakan la dokumen-dokumen berikut :-


  • Borang - Senarai Semak Dokumen Tuntutan Faedah Hilang Upaya Sementara ( Company mesti ada , kalau tak ada boleh pergi dapatkan borang di pejabat PERKESO yang berdekatan. klik --> LAMAN WEB PERKESO
  • Sijil Cuti Sakit Asal / Salinan Sijil Cuti Sakit
  • Salinan Kad Pengenalan
  • Salinan Rekod Kedatangan / Kad Perakam Waktu(Punch Kad)-disahkan oleh majikan.
  • Laporan Polis Asal/Salinan Laporan Polis
  • Peta Lakar ( tempat mula perjalanan --> laluan yang diikuti --> tempat kemalangan -->tempat yang dituju )

So , untuk mendapatkan MEDICAL REPORT , kena pergi socso selesaikan perkara diatas untuk next step... SEKIAN.. Nanti update lagii... :)


#Anak buah asyik tanya2 je ape yang mak long die buat..nak tulis pon tak senang..hahaha :D OUT dulu la kan... :) #KEPOCHIje :P                     


63 comments:

  1. medical report tu macam mana eh? memang kena pergi ke socso ke? or just mintak kat doktor tu jee bro??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kena dapatkan format medical report dari ofis PERKESO.

      Delete
  2. Mcm mna eh,sy tak ambil mc sbb dlm pikiran sy bos sendiri yg hantar jadi dia tahu keadaan kita.. cuma ada resit pembayaran ke oleh dokter.. blh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setiap rekod kita akan ada di hospital.apepon saya rasa ianya akan dirujuk jugak pada pihak hospital keadaan kita. Allahualam.

      Delete
  3. betul ker utk claim socso mc kita sekurang2nya mesti 4 hari ke atas
    saya baru accident 3/8,tapi x boleh nk claim socso sbb dapat mc cuma 3 hari jerr....

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya kurang pasti untuk itu. tapi jika ia melibatkan kemalangan semasa kita pergi ke kerja saya rasa boleh untuk claim socso.Cuba pohon dan sediakan dokumen yang diperlukan oleh pihak SOCSO.Harap menolong la jawapan saya ni :)

      Delete
    2. boleh buat tuntutan dengan pihak perkeso puan,walaubagaimanapun seandainya MC tidak cukup 4 hari maka tiada bayaran untuk cuti sakit tersebut,walaubagaimanapun untuk bayaran bil2 perubatan perkeso akan buat bayaran dan seandainya ada cacat kekal puan boleh buat permohonan untuk tuntut cacat kekal.

      Delete
  4. salam,

    Macam mana kalau saya takde report polis sebab cuma kaki terpelecok dekat parking lot office tapi retak dan dapat mc 6 minggu?

    Terima kasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..cuba rujuk link ni.. harap membantu :)

      http://www.perkeso.gov.my/my/faedah-hilang-upaya-sementara-fhus.html

      Delete
    2. Sy telah acident se lps blk dr krj
      Dlm setegah jam.sy dah buat report
      Polis di kawasan berdekatan,tp sy
      Tak ada buat lakaran peta mcm mana.

      Delete
    3. Sy telah acident se lps blk dr krj
      Dlm setegah jam.sy dah buat report
      Polis di kawasan berdekatan,tp sy
      Tak ada buat lakaran peta mcm mana.

      Delete
    4. peta lakaran itu biasenya ada dalam prosedur. Cuba sediakan juga ye.

      Delete
  5. Assalamualaikum..nk brtnya..klau ad 9 jahitan di dagu dpt x claim cacat kekal? Mc sokso dh dpt..kemalangan moto waktu pergi ke tmpat kerja..

    ReplyDelete
    Replies
    1. walaaikumsalam.. Bole encik..Macam saya kena hari tu.. InshaAllah boleh claim sebab kite terbabit dalam kemalangan semasa nak ke tempat kerja. :) harap ianya menjawab pertanyaan encik :)

      Delete
    2. mc socso biase dpt dlm tempoh brape bulan....mknenye bile boleh dpt duit....klau semua prosedur lengkap...

      Delete
  6. Dh g jemaah dokte..tp x smpi 5 mnute dh suh kluar..dye x tnye ap2 dye bebual lbh ngn kwan dye ngn sy dye wat x endah..dh dpt jawapan x dpt claim..0.0% dye taw ad kesan jahitan..nk kne g extray ke pastu buat rayuan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Actually ini terpulang dengan socso. die akan identify kita dapat claim atau tidak. Macam kes saya hari tu memang ade kena jahit,skin lost dan sy memang dalam perjalanan ke tempat kerja. Tapi semua claim ni company yang buat. Apa kata kalau encik suruh company yang buat dan tgu result. Sebab saya xperlu xray pon hanya menggunakan MC yang saya dapat seminggu je. Lepas tu tau2 cek dari socso diluluskan.

      Delete
    2. Encik boleh buat rayuan jemaah doktor untuk semakan HUK sekali lg. Cuba saja mana tau ada rezeki kita

      Delete
    3. Actually kalau jumpa jemaah doktor tu...start kita buka pintu je dia da tahu keadaan kita...kalau kita jalan elok je semua...dia akan buat tak layan...bkn snang diaorg nk bg lepas claim socso cm tu je...

      Delete
    4. untuk kes cik athirah apa faedah dan total yg cik dapat?

      Delete
    5. untuk kes cik athirah apa faedah dan total yg cik dapat?

      Delete
  7. Salam.Nak tnya saya haritu sya dah claim socso untuk kecacatan sementara..and sya dapat 20%.tpi kemalangan hampir setahun bru sya perasan kecacatan di mulut sya nie mcm kekal..saya boleh claim untuk kecacatan kekal pulak kan?minta pencerahan

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam. saya nak jawab pon tak pasti. nnti saya dapat jawapan saya inform pada tuan atau buat artikel baru ya :)

      Delete
  8. Salam , nak tanya.. saya kemalangan jalan raya semasa pulang ke kampung (hari cuti saya) . tulang bahu saya patah dan telah menjalani pembedahan. saya ada dapat mc lebih dari 30 hari. Boleh ke saya buat claim socso? jika boleh , boleh saudari kongsikan cara untuk membuat tuntutan tersebut>

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy kurang pasti utk menjawab.. Tapi kita tahu. Perkeso adalah pejabat yang kite claim sekiranya kite kemalangan semasa bekerja atau untuk pertanyaan lanjut,encik boleh lefon terus ke pejabat perkeso atau pergibke cawangan terdekat.. Harap dapat membantu encik menjawab.. :)

      Delete
  9. As Salam. Nak confirmkan, kalau claim socso ni kita buat sendiri atau company yg buatkan ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. Utk menjawab perranyaan awak.. Ada beberapa pkre yang perlu awak serahkan kepada company seperti surat cuti sakit,laporan perubatan,salinan ic ,peta lakaran dan lain2 jika diperlukan utk tujuan claim ni.. Harap dapat menjawab pertanyaan anda.. :)

      Delete
  10. Salam...tumpang tye ye
    Jari kanan saye path (hantu)
    &jari telunjuk retak.
    Kmlngn tgh bekerja
    Mc30days
    Layak ke dikategorikn cacat kekal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Untuk tentukan ia kemalangan tu dianggap kekal atau tidak..kite perlukan laporan dari dokter tu.. Dokter yang akan sahkan.. Harap dapat menolong menjawab pertanyaan anda encik sharul izuan. :)

      Delete
    2. Kalau selepas habis MC jari tu x boleh lg nak bergerak mcm biasa boleh tuntut untuk HUK..kawan saya patah dua2 belah kaki (betis) dpt RM 23k sbb x boleh jln betul dh smpi skrg..saya skrg pn msih dlm MC kemalangan 4 bln lps dn tnggu habis mc utk tntutan HUK

      Delete
  11. Peta tu memang kena lukis ke, kalau Google maps tak boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai thiva.. Saya tak sure tapi utk peta tu saya rasa kena lakaran sendiri..ringkaskan sebaik mungkin peta tu.. :)

      Delete
  12. Peta tu memang kena lukis ke, kalau Google maps tak boleh ke?

    ReplyDelete
  13. Salam. Peta lakar tu memang kena lukis ke? Kalau saya amik Google maps boleh ke?

    ReplyDelete
  14. Salam . Tumpang tnye. Jari kanan dri ibu jari no 4 sy patah. Sbb Kemalangan berlaku semase sy nak pergi kerje.
    Layak ke dikategorikan cacat kekal ??
    Saya dah clim dri company dah dpt cek dri perkeso dan surat kuning tapi saya belum pergi lagi jmpe dokter jemaah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sy kurang pasti tapi harapnya.. pergi la jumpe dokter utk mengesahkan keadaan jari tu.. 😊

      Delete
  15. Salam . Tumpang tnye. Jari kanan dri ibu jari no 4 sy patah. Sbb Kemalangan berlaku semase sy nak pergi kerje.
    Layak ke dikategorikan cacat kekal ??
    Saya dah clim dri company dah dpt cek dri perkeso dan surat kuning tapi saya belum pergi lagi jmpe dokter jemaah .

    ReplyDelete
    Replies
    1. tggu smpai socso hntar surat suruh pergi utk dinilaikan..sya dah alami semua ni..

      Delete
  16. salam.sya dinilaikan sebnyak 39%.tp akan dpt bayaran perrtama pukal dan selebihnya dibayar setiap bulan seumur hidup.sebab mana2 lebih drp 20% dinilaikan oleh jemaah doktor mcm ni

    ReplyDelete
  17. Assalamualaikum saya mengalami kecederaan patah tulang sendi tangan jatuh pokok di rmh saya pada Ahad ari cuti kerja dn saya mendapat MC pada keesokannya pada ari bekerja dan mendapat MC selama 60 hari adakah saya layak memohon..

    ReplyDelete
  18. Assalamualaikum saya mengalami kecederaan patah tulang sendi tangan jatuh pokok di rmh saya pada hari ahad pada ari cuti kerja dn mendapat MC pada keesokannya pada ari bekerja dan mendapat MC selama 60 hari adakah saya layak memohon..

    ReplyDelete
  19. boleh x saya claim socso untuk mc 3 hari,saya kemalangan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja.lebam dilutut dan sakit jari kaki.

    ReplyDelete
  20. sy nk tanya kaki sy patah di bawah buku lali masa tu otw nk p keja rasa2 brp sy blh dpt claim perkeso...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yg ni kena pihak socso yg akan tentukan.. sy xbileh nak pastikan..maaf..

      Delete
  21. sy nk tanya kaki sy patah di bawah buku lali masa tu otw nk p keja rasa2 brp sy blh dpt claim perkeso...

    ReplyDelete
    Replies
    1. En shahrul.. sy rasa awak bole claim sekirenya waktu tu awak pakai work attire awak..means kalau kerja ke site. Kne pakai safety shoe. Kalau pakai sport shoe xmungkin akan dpt claim..

      Delete
  22. salam. tumpang tanya

    apa formula untuk claim faedah hilang upaya kekal ye. macam husband saya umur 25 dan surat dari jemaah doktor mengatakan dia dapat 6% dengan sehari rm3.51

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..maaf ye puan.. sy xtahu.. bole rujuk terus dgn pihak perkeso ye.

      Delete
  23. Salam cik athirah.saya kemalangan april lepas dan sama seperti cik athirah skin loss di pipi,jahitan di bawah kening(da beparut macam lanun) dan jahitan di bibir(macam sumbing sejak lahir).soalan saya adakah cik athirah dah memohon HUK dan berape percent yg cik athirah dapat??

    ReplyDelete
  24. Salam cik athirah.saya kemalangan april lepas dan sama seperti cik athirah skin loss di pipi,jahitan di bawah kening(da beparut macam lanun) dan jahitan di bibir(macam sumbing sejak lahir).soalan saya adakah cik athirah dah memohon HUK dan berape percent yg cik athirah dapat??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam..ok.. sepatutnya bole claim dan semua proses dilakukan oleh company. Mereka tolong sy dan brape % sy dh xingat tapi in case kalau bnde tu kite rase mcm nak claim kena mintak pengesahan dokter utk claim yg seterusnya. Harap ia membantu encik ikhwan.

      Delete
  25. If accident tapi no major injuries just muscle soreness and lebam boleh calim socso ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. I not really sure but for socso it claim for the worker who working and have an accident and cause to minor or major injuries.if no.. it seems not to have to claim the socso.. hope that help you to answer ur question. 😊 tq

      Delete
  26. Salam nak tanya .Sy kemalangan kat tempat kerja .Clim PERKESO lah.tapi klu berhenti kat tempat kerja 2.dpt x yg sy Clim PERKESO 2.

    ReplyDelete
  27. Salam nak tanya .Sy Clim PERKESO kn kat tempat keje .Bab berlaku kemalangan kat tempat keje.klu sy brhnti ada ke dpt yg sy Clim PERKESO 2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. utk soalan ni sepatutnya bole sebab sy ada kawan sebelom ni sama situasi. Tapi kena follow up dgn company lama sebab ia berlaku di sana lagu.company baru xkan ada detail2 yg diperlukan. 😊

      Delete
  28. Salam nk tya claim ni bleh bt bila2 masa ke..or ada tempohnya tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam.. utk claim ade tempohnya.xpasti tapi biasenya lepas terjadi better terus buat supaya ia mudah utk buat proses medical dan sebagainya. Harap dapat menjawab soklan haliza.. 😊

      Delete
  29. Nk tnya kalau nk claim socso kemalangah hari ahad dpt ke sekarang nie?ada juga member ckp x kira hari cuti pn dpt claim socso.betul ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hari Ahad tu hari bekeje awak ke ?

      Delete
  30. Assalam..nk tnya ni, sy trlibat kmlngan kecil(terbabas seorang) ketika blk krja n dpt mc 7hri. Mslahnya sy xbuat report sbb lesen tmt tempoh.
    Jg masih ad pluang xlg sy nk claim sosco wlaupn kmlngan ni dh brlalu 2-3mggu? Trima kasih...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanya boleh. Boleh cuba apply je terus sebab ada bukti mengatakan yang awak ade MC 7hari tu :)

      Delete
    2. Kes saya sama mcm ni , saya tak bt lg report polis , boleh tak untuk claim sokso ?

      Delete

57 - Happy Besday!

Assalamualaikum.. Fau nak share siket kat sini.. sambut besday plan xplan ni.. Actually , dah plan tapi lain lak jadinyaa. Biasenya camtuh...