1 ekor ayam (dipotong sesuke hati)
4 inci halia
7 biji bawang putih
11 biji bawang merah kecil (ditumbuk lumat)
2 sudu besar cili giling / cili boh
1 paket kecil kerisik
100ml kicap manis
1 biji santan pekat
3 tangkai daun kari
sedikit gula melaka
garam secukup rasa
sedikit air
* P/S : bahan-bahan dianggarkan untuk 1KG ayam.
BAHAN A :
- Perap ayam bersama dengan kisaran halia dan bawang putih selama lebih kurang 30 minit.
- Goreng perapan ayam tadi setengah masak.
BAHAN B :
- Ambil minyak gorengan ayam tadi( anggaran 1 senduk ) untuk menumis bawang merah beserta cili giling/cili boh sehingga wangi.
- Masukkan kicap dan gaul bersama tumisan tadi dengan api yang kecil (sebentar sahaja)
- Masukkan BAHAN A beserta santan sehingga mendidih.
- Masukkan kerisik , gula melaka , air , garam dan daun kari.
- Kacau sehingga pekat.
Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment