Wednesday, 29 July 2015

Kenali Emas

Assalamualaikum.. hai semua..


Kite nak share sikit tentang EMAS.. wow! Menarikk..kan.. :)

Bile dengar pasal Emas orang mesti dok cakap yang dyeorang ni takde duit nak beli. Tapi pernah tak anda terfikir nak menceburkan diri dengan perkara ni. In sha Allah.. Emas ni akan membantu anda membuat simpanan dengan baik.  Bak kata pepatah " simpan sikit-sikit , lama-lama jadi bukit " .

So mula-mula , kite kenali emas dulu..

Mari belajar Unit Timbangan Lama Emas

    1. 1 KATI = 600gram
    2. 1 TAHIL = 37.8gram
    3. 1 PIKUL = 60.48kg
    4. 1 MAYAM = 3.37gram
    5. 1 RIAL = 2.7gram
    6. 1 KUPANG = 0.64gram
    7. 1 AMAS = 2.551gram
    8. 1 SUKU = 0.8425gram
    9. 1 BUSAK = 0.337gram

Ketulenan EMAS yang diukur pada zaman dahulu :-

  1. 999 ( 24K ) - Emas sepuluh / Chuk Kan / Emas Kertas 
  2. 950 ( 23K ) - Emas Kelantan / Emas 9 1/2 
  3. 916 ( 22K ) - Emas Singapura
  4. 900 ( 21.6K ) - Emas Sembilan
  5. 875 ( 21K ) - Tiada nama lain dapat dicari
  6. 835 ( 20K ) - Tiada nama lain dapat dicari
  7. 800 ( 19K ) - Emas Paun
  8. 750 ( 18K ) - Tiada nama lain dapat dicari
  9. 585 ( 14K ) - Tiada nama lain dapat dicari
  10. 373 ( 9K ) - Suasa

So , kalau nak tahu lebih lanjut . Anda boleh rujuk pada laman web ini  .http://www.powergold2u.com/fandigoh .

Saya akan update lagi kemudian.. thanks sudi baca :)

Sekian.

No comments:

Post a Comment

57 - Happy Besday!

Assalamualaikum.. Fau nak share siket kat sini.. sambut besday plan xplan ni.. Actually , dah plan tapi lain lak jadinyaa. Biasenya camtuh...