Wednesday, 17 June 2015

Wordless Wednesday : Salam Ramadhan 2015


:: Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak ::


Unsubscribe Data for Celcom Prepaid ?? Baca Sini....

Alhamdulillah ... banyak jugak feedback dari artikel kite yang lepas. BACA SINI So , kat sini , kite nak add sikit pembaharuan yang celcom upgrade dalam MENU. So , kepada pengguna celcom , lagi2 yang menggunakan prepaid BERITA BAIK buat anda. BERITA BAIK ke?? terpulang la kepada pengguna. rasanya CELCOM sendiri telah menaikkan tarafkan penggunaannya untuk pengguna mereka.

So , kepada pengguna PREPAID , pada mereka yang always subscribe internet tu .. Meh tengok pembaharuan yang korang boleh buat.

1. Dial *118# ;

2. Pilih " Internet Plans "

3. Pilihan

  • Bulanan : RM54 4GB ;
  • Bulanan : RM38 2GB ;
  • Bulanan : RM25 1GB ;
  • Mingguan : RM10 500MB ;
  • Harian : RM5 300MB ;
  • Harian : RM1 30MB xtra 30MB PERCUMA ;
  • Chat : RM5 50MB ;
  • SOCIAL : RM10 150MB 
**itu je pakej yang ditawarkan , maybe upgrade lagi kite update lagi okeh ..

Kalau anda dah subscribe tapi DATA dah HABIS. Anda boleh subcribe lain.. dengan MENAMBAH DATA .. Boleh rujuk sini --> TAMBAH DATA


Tapi sekarang ada pulak masalah baru.. dah tambah data tapi TARIKH LUPUT hampir , esok je lagi tinggal.. Korang chill sikit.. anda ada MENU baru iaitu " Bawa ke Hadapan Baki Internet " ..fffuhhh~ lega kan..sekurang2nya data yang tadi itu tak membazir dan boleh digunakan.

Hope Celcom will serve their customer CUN-CUN , supaya customer tak lari ke telco lain..kan....hehehe :)

Ok la .. rasanya itu sahaja penaipan saya kali ni.. Kalau ada pertanyaan bole la komen , In Sha Allah , saya akan balas komen anda tu ..Selalu lah jenguk2 my belog ni yaaa :) 


THANKS to ALL READER 
jika ada yang tersalah , mohon perbetulkan.Harap info ini berguna untuk anda :)


Tuesday, 16 June 2015

Selamat Pengantin Baru #BFF!

Alhamdulillah .. Dari 3 orang , s0rang dah selamat..

Tarikh 7/6/2015 , selalu tarikh yang i asyik tanya die.. Bile eh u punye wedding? hari ape .. sampaikan die marah..hahahaha :D actually bukan i je yang tanya..#BFF yang soram lagi pon tanya jugak tarikh tu.. :P Ok.. bukan bermakna kami tak ingat tarikh tu , kami tak SAYANG .. kan kak yan? hehehe tapi memang i lupa la tarikh tu..  SORRY!!!! ampun bukkk...

Tapi dalam lupe-lupe tu , i attend jugak wedding die walaupon tak ikot secare keseluruhannya sebab i baru lepas excident..s0 , tak dapat nak jadi dayang bunting die untuk her special day tu :( malang tak berbau..Tapi i tetap gagahkan diri untuk attend her wedding reception @Taman Tasik Titiwangsa bertemakan warna purple dan peach.. her wedding dress lak in Gray n White kaler.. memang cantikk sangatt..lagipun u memang da gojez beb!

So ni semua gambar kami bersama-same yang sibuk nak selfish on her DAY!



#selfish ramai2 on her day! #nampak separuh jiwaku pergi disebabkan semua xnak pegang kamera , kononnya waktu ni i paling tinggi tapi hakikatnya rendah.... :P


#Poli Gang , Nazirah (tepi sekali) yang still single , nak number boleh komen kat bawah.
So , before she arrived , selfish luu... hahahaha :D




#PrincessKhachak team !



Wiishing u and ur husband yang baik-baik , moga perkahwinan yang dibina dikonkrit ini terus berbahgia until jannah..


Kemalangan Ringan ; CLAIM SOCSO

Assalamualaikum.. Alhamdulillah.. masih lagi bernafas dan diberi nafas untuk terus menjalani hari-hari yang mendatang.

Tarikh : 1/6/2015 , Ntah di mana silapnya , boleh terbabit dalam kemalangan. Nasib selamat dan masih boleh kuatkan diri untuk tidak lemah.. So , kemalangan ni telah menyebabkan motor kesayangan kite tak boleh pakai lagi..motor zaman poli tu.. dah 7 tahun bersama kite.nak buat macam mana kan..rezeki tak ado , kena redha jelah.. hurrrmmm... :( Walaupon hari ni cukup 2 minggu kemalangan itu berlaku , kesan-kesan masih ada.. teruk jugak kan kalau berjahit 4 jahitan kat kelopak mata..skin loss kat dagu dan kat bawah hidung ditampal.. sempat jugak kakitangan-kakitangan tu bercanda-canda mase proses dressing.. nak mintak upah bagai sebab dah tolong kite baikpulih keadaan.. isk3.. kite yang tengah2 sakit tu pon menyempat je mereka2 ni..haisshhh :)

So , after this , no more motorcycle , pergi kerja adik kite hantar and amik..terase macam BOS kecik besar ..hihihihiii :)tapi hasil dari kemalangan tu.. Muke Berparut..sadiss... :'( Sekarang dalam proses untuk CLAIM SOCSO sebab kemalangan tu masa kite on the way nak pergi kerjaaaaa... haisshhh -.-"

So , siapa yang terlibat dalam kemalangan , first step is ...

1. Pergi hospital ( bagi yang cedera like me ) untuk mendapatkan rawatan. Disebabkan status kemalangan , dokter isytiharkan peperangan keberehatan di WAD selama 7 jam..selame tu , harus lah berpuase ye.. no food no water.. Time ni kite dapat MC selame 7 hari dan tak diwardkan sebab kite tak mahu stay kat spital .. taknak susahkan hati mimi n papa yang nak jenguk kite nanti..so better balik rumah..ramai yang boleh menjaga n tengok2kan kite.. :)

2. Pergi Balai Polis Jenayah Trafik ye , untuk membuat report kemalangan.. mase tu cerita lah macam mana boleh berlaku. dari mana and segala-galanya dengan terperinci untuk abam2 atau kakak2 polis tu taip masok dalam report. Then , lepas siap tu.. balik laa.. hehehe :) **jangan lupe beli salinan original report ye , hanya RM2 sahaja.. selepas sehari atau 2 hari..

3. So , bagi yang mahu claim SOCSO , sediakan la dokumen-dokumen berikut :-


  • Borang - Senarai Semak Dokumen Tuntutan Faedah Hilang Upaya Sementara ( Company mesti ada , kalau tak ada boleh pergi dapatkan borang di pejabat PERKESO yang berdekatan. klik --> LAMAN WEB PERKESO
  • Sijil Cuti Sakit Asal / Salinan Sijil Cuti Sakit
  • Salinan Kad Pengenalan
  • Salinan Rekod Kedatangan / Kad Perakam Waktu(Punch Kad)-disahkan oleh majikan.
  • Laporan Polis Asal/Salinan Laporan Polis
  • Peta Lakar ( tempat mula perjalanan --> laluan yang diikuti --> tempat kemalangan -->tempat yang dituju )

So , untuk mendapatkan MEDICAL REPORT , kena pergi socso selesaikan perkara diatas untuk next step... SEKIAN.. Nanti update lagii... :)


#Anak buah asyik tanya2 je ape yang mak long die buat..nak tulis pon tak senang..hahaha :D OUT dulu la kan... :) #KEPOCHIje :P                     


Sunday, 14 June 2015

Jalan-Jalan CHERATING , TERENGGANU

Assalamualaikum.. lama sungguh tak mengusik harta ni.. segala cerita nak dikongsikan bersama semua..start last end month of MAY memang buzy gilos! heheeee :)


So , nak mulakan dengan trip ke Cherating wif my Ofismate yang SUPERB OHSEM and also workmate yang lain...kami berkonvoi lepas habis kerja..fuhhh~~ Habis kerja semua siap2 beg nak bercuti..Yehaaaa!! So excitingg!!!


Bertolak dari Batang Kali pukul 4 hampir 5 petang... pergghh... tgu anak2 laki macam pompuan lamenya gilos la bersiapp.. heheheee So perjalanan yang diambil memang lama jugak la.. ramai kan..ramai ke?? padahal 2 family and 4 org bujang include me ..

So.. sampai ke sane dalam pukul 8 malam ; exit Tol LPT......


So , terus laahhh ke homestay yang dibooking..penat tapi excited punye pasal kan.. i through kan jugak perasaan tu nak enjoy the time.. takkan nak bazir masa kan.. rugi lah.. nanti2 boleh qada tido tu..huhuhhuuuu ^_^ .. Malam tu lepas mandi dan bersiap..terus pergi makan...lapar sangat katenyaaa..so sempat selfish for the days and lepak2 pantai cherating tu sebelom melelapkan mata yang makin kuyu tu..


Next in da morning.. nak cari nasi dagang yang kononnya nak bangun pagi tapi pagi la sangat..nasi tu dah selamat berdagang dengan jayanya dari perlabuhan..biasa la..schedule bukannya boleh ikot sangatkan..hehehe :) Lepas semuanya dah OK , Kami terus meneruskan agenda seterusnya iaitu BREAKFAST and cari KEROPOK LEKOR , SATA , OTAK-OTAK for makang2 dalam kete and pantai. Tapi.. anak2 yang tak sabar and asyik soal..bile la nak pantai! nak mandi! *fa pon same excited okehh! heheheee :)


So kalau koram nak beli semua tuh.. pergi kat PANTAI TELUK MAK NIK if im not wrong the name laa...heheee *first time sampai sini kot :) kat situ..banyak betol orang yang mengusahakan makanan-makanan yang famous , laris and ohsem in terengganu ni..

#suggest korang carik keropok lekor buatan KUDA LAUT .. memang sedapp.. siyesly tak tipu..memg kebaboom,,





#iols belanje pic selfie sikitt!!! :) tepi benteng PANTAI TELUK MAK NIK!
#mohon jangan maraaa aaa.... :P



Then , event utama ke sane sebenarnya nak PANTAI! yehaaa...Memang gempak je..Al maklum lah kan , dah lame bebenau iols tak jumpe pantai.. hehehee :) So , i yang xcited dari budak kecik yang ada tu..terus pergi mandi pantai..lame jugak la. nasib muke tak berapa nak rentung sangat la.. angin n ombak pulak time tuh memang best.. Lepas je mandi n siap2 nak balik..sempat la grab SOUVENIER...So , start gerak balik rumah..mandi lagi sekali then terus gerak ke TG LUMPUR.. nak tahu buat ape.. see on next chapter okehh :)




#Kenanganwithworkmate #batangkaliteamwork #endofMAY #terengganu #30-31MAY2015


57 - Happy Besday!

Assalamualaikum.. Fau nak share siket kat sini.. sambut besday plan xplan ni.. Actually , dah plan tapi lain lak jadinyaa. Biasenya camtuh...