Saturday, 25 June 2016

Fries Cheese with homemade sos

Assalamualaikum...


Nak share sikit resepi yang kita buat semalam. Alhamdulillah..sedapp.! Ok..dah sedia ke tu nak memasak and try my resepi..


Bahan-bahan untuk membuat sos masam manis (boleh gune sos pasta je , kite buat sos homemade je ) :-

3 biji bawang kecil
2 inci halia
3 biji bawang putih
2 sudu besar cili giling/kisar/boh
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar ayam kisar ayamas(ape-ape brand pon bole ye )
*Gula secukup rasa
*Garam secukup rasa

*penganti kepada ajinamoto :) iols xsuke aji ...

Bahan-bahan lain

Kentang ( shoestring/crinkle cut/wedges)
**goreng dulu ye yang ni.. kalau nak sedap .. amik bawang putih (ketuk) tu ..goreng skali.. nyumiiesss! hahahaaa


Cheese slice atau parut ( kite pakai cheese slice je )


Cara nak buat sos :-

Sape suke pakai blender , uols blend la bawang and halia tu ye (kite suke menumbuk,baru tahu kite masak. :P )

Tumiskan bawang and halia tu sampai naik bau/garing2 sikit. Lepas tu masukkan cili boh dan tunggu sehingga cili itu masak.

Masukkan ayam kisar tu kedalam rencah kita tadi.. Korang pastikan ayam kisar tu masak ye. Then , masukkan sos tomato dan sos cili serta gula dan garam secukup rasa.

Tunggu la nampak macam sedap dan tutup api.

SIAP! untuk sos :)


Dah siap tu.. Tuangkan sos tadi keatas kentang dan letakkan cheese slice tadi dan baked ke dalam oven untuk beberapa minit.Then SIAP! sedap tau..


SELAMAT MENCUBA! :) 





Sabtu kena kerja.Overtime laaa.. :)

Assalamualaikum.. tenkiu pada readers yang sudi menjenggah kesini :) actually dah lama xberblogwalking ni disebabkan BZ jer.. hehehee :)

So today , ingat nak berblogwalking la sebentar jadi PM melawat negeri.. :) disebabkan hari ni kerja menyiapkan kerja-kerja yang perlu disiapkan..kesian pulak nanti staff lambat dapat gaji kalau tak selesaikan hari ni. Bos pon dah cakap..selesaikan by today ya! i will sign all cheque by tomorrow..So hari senin boleh cashkan and boleh la nanti shoping2 raya.. hehehe :)

Macam mana persiapan raya uols ? diumur yang agak meningkat this year. Kite sambut sederhana jelah memberi laluan kepada adik-adik kecik menyambut raya. So.. let's start blogwalking... :)




Monday, 13 June 2016

Pengiktirafan FEDMAS

Alhamdulillah..

AMETHYST GOLD CREATION SDN BHD (951063-K) kini adalah ahli BIRO PIAWAI FEDMAS MALAYSIA.

Siapakah FEDMAS ??

Kebanyakkan semua pengeksport , pengeluar utama dan borong di Malaysia adalah ahli-ahli kepada assay FEDMAS dimana mereka boleh mengemukakan sejumlah pengeluaran barang kemas mereka pada FEDMAS untuk daftar ketulenan.

Ia membantu untuk membina keyakinan dikalangan pembeli utama dan barang kemas dibuat di Malaysia untuk dieksport ke Timur Tengah , Amerika Utara , Eropah dan juga di Asia Tenggara.

Semua barang kemas yang dijual di Malaysia perlu DIUJI untuk ketulenan dan MESTI diterangkan berdasarkan Standard Malaysia (MS 1365 : Part 1 :1994) yang dibangunkan oleh SIRIM ( Standard Industrial & Research Institute of Malaysia ) dibawah Perihal Dagangan Peraturan-Peraturan (Artikel diperbuat daripada logam berharga) 1994

FEDMAS berbangga menjadi salah satu ahli kumpulan (Logam Berharga) wakil SIRIM untuk membantu dan memberi nasihat standard ketulenan barang-barang kemas yang diperbuat daripada logam berharga seperti emas dan perak.

Tiga makmal FEDMAS ( Penang , KL , dan JB ) SAHAJA. Pejabat assay di Malaysia yang diiktiraf di bawah MS ISO/IEC 17025 : 2005 yang diiktiraf oleh Standard Malaysia dan Pertubuhan Standardisasi Antarabangsa.

Ini adalah BUKTI KOMITMEN syarikat dan kami semua sebagai pembekal dan peniaga emas tulen di Malaysia.


Taniah Amethyst dan Powergold. Kita melangkah setapak lagi :)


#*AMETHYST adalah KILANG EMAS ;

#*POWERGOLD adalah syarikat yang memasarkan emas tulen ;

#*Kita buat jual beli EMAS FIZIKAL dan BUKAN SEKALI-KALI PELABURAN EMAS @ APA-APA SKIM.


Jom CELIK EMAS dan JOIN di POWERGOLD boleh terus whatsapp ke 0175878827 atau terus klik pautan referral saya http://www.powergold2u.com/fandigoh .


JOM KITA SAMA-SAMA KAYA dan BERJAYA . AMIN!

Thursday, 9 June 2016

Jenis E Pro Buster

Assalamualaikum.

Alhamdullillah kepada customer yang mempercayai kami.

Kini , produk EPB atau E Pro Buster sebenarnya telah dikeluarkan kepada 2 jenis bentuk iaitu :-


i- Gel 

**Diletakkan dalam bekas berwarna putih(bekas jeli kelapa)
**Berat : 180gm
**Effective : 3 atau 4 hari selepas penutup dibuka
**Ketahanan : Sebulan atau sebulan lebih
**Berfungsi seperti Ambipur (mengeluarkan bauan yang membolehkan binatang pemusnah takot dan       menghidari dari kawasan yang ditandakan EPB)
**Tidak boleh kena pancaran terus matahari serta hujan yang lebat ( menyebabkan ubat yang ada di          dalam bekas hilang)


ii- Spray (100% cecair)

**Diletakkan dalam botol spray
**60ml setiap botol
**Effective : terus melakukan penyebaran bila dispray.
**Ketahanan : Kekerapan penggunaan pengguna
**Cara penggunaan : spraykan pada kain yang serap bau. letakkan ia didalam bekas yang mempunyai      ruang-ruang udara untuk EPB melakukan penyebaran bau.

Ada apa-apa pertanyaan boleh terus call/sms/whatsapp kepada kami untuk tahu dengan lebih lanjut ke 0175878827



Tuesday, 7 June 2016

Salam Ramadan

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. berkesempatan lagi untuk menyambut bulan sebulan setiap tahun. Moga terus diberi kesihatan yang baik dan berpuase dengan penuh rasa kesyukuran. Hari ni masuk 2 hari kita sebgai umat islam berpuasa pada tahun ini.. Semalam dengan semangat je memasak dan berbuka ramai-ramai. Hope korang pun skali ya :)


sumber : encik goggle

Selamat menunaikan ibadah puasa pada tahun ini .
AMIN!

Terawih..terawih..jangan lupa.. :)



Wednesday, 1 June 2016

Congrats again Princess Khachak!

Assalamualaikum.

Alhamdulillah.. selesai lagi sorang ahli princess khachak yang mana telah melangsungkan perkahwinan dia. Kalau jodoh tu tak kemana kan.. 27hb dia dengan skali lafaz je. WELL DONE!(sumber : cik tita ketod ).. hahaha :D maaf tak dapat datang time nikah sebab ade hal. SORRY! maafkan hamba ye kakak garang.. :P

Esoknya sanding kite pergi...Semuanya berjalan lancar tapi malang sikit la nah sebab KITA LAMBAT! ye.. LAMBAT! jalan sesak sepanjang nak kerumahnya. Itulah KUALA LUMPUR sentiasa buzy je tak kira masa dan tempat..

Hope you tak lupe i bile dah kawen nanti..jangan lupe spent time dengan saya..huwaaaa....
Mintak maaf sebab dapat teman you mase photoshoot je. Takpe..tak dapat datang makan untuk your wedding , i datang makan raya nanti sebagai ganti dah la.. heheheee :)



Congrats ya beb for your wedding! Cantik! you memang olwez look gojes.. heheeee

Wish both of you happy ever after ya! Saya kamu... Izzah..sayang kamu juga walaupon diam tak diam nak setahun dah you kawen. I doakan you dikurniakan baby yang omey2 ya! Taniah again buat you kak yan..my sista yang garang! heheeee


Ok..itu saje untuk entry kali ni. xoxo!



Maxis Broadband wireless tak function?? tak berfungsi.. jom selesaikan...

Assalamualaikum.. Nak update siket la untuk user yang menggunakan wireless modem broadband MAXIS.. Sekarang dikatakan signal untuk wireless sangat la tidak bagus.. wireless signal lost. hurmm.. rugi la kan bayar tiap2 bulan tapi data tak sempat nak habis pakai dah kena bayar pulak untuk next month.. Tak syok la ka..


CARA - 1

So , sediakan bahan-bahannya ye.. muehehehe :)

1. Komputer @ laptop @ notebook atau peranti yang ade kotak TV(desktop). Kotak TV kate kau kan..hahaha :D (yang ada USB port)

2. Modem Broadband (maxis je , sebab?? ni tutorial maxis je sebab yang lain tak sempat nak belajar..heheee :) )

3. Kabel USB ( untuk connectkan dari Modem kepada peranti )


Cara nak connect to PC

Mula-mula, on wireless broadband dan connectkan kepada peranti.

Lepas tu , start --> control panel --> network and internet --> network and sharing center -->Set up a connection or network --> set up a dial connection

Jika modem itu tidak diconnectkan kepada PC anda tidak boleh meneruskan untuk langkah yang selanjutnya.


So , untuk yang seterusnya anda boleh masukkan butir-butiran berikut :-



Dial Up Phone number : *99#
User name : maxis
Password : ****( pm inbox / komen )
Connection Name : **terpulang pada anda

dan tekan button "CREATE"


SIAP! Boleh surf internet dekat PC lepas tu.. Yeay!!


CARA - 2


Cara yang paling mudah sekali tak menggunakan PC adalah dengan telefon yang ada hotspot .Kemudian letakkan simkad yang ade pada broadband tu. Lepas tu , on kan telefon bimbit anda itu , on kan DATA.. then surf la internet untuk menggunakan quota yang ade dalam tu.. Kalau sebulan 20GB memang terase la best nak membayarnya jika quota tu pon habis kita pakai..ye tak?? hehehe :)

Sekarang dah canggih , telefon bimbit kita pon mampu nak dijadikan sebagai modem. So boleh lepas tu kita on Hotspot dan gunakan secara berjemaah. Alhamdulillah.. lebih berkat.. kan2?? hahahahha :D


Sekian itu sahaja nak merepek pada hari ni . Sekian.








57 - Happy Besday!

Assalamualaikum.. Fau nak share siket kat sini.. sambut besday plan xplan ni.. Actually , dah plan tapi lain lak jadinyaa. Biasenya camtuh...