Iklan Nuffnang

Saturday, 25 June 2016

Fries Cheese with homemade sos

Assalamualaikum...


Nak share sikit resepi yang kita buat semalam. Alhamdulillah..sedapp.! Ok..dah sedia ke tu nak memasak and try my resepi..


Bahan-bahan untuk membuat sos masam manis (boleh gune sos pasta je , kite buat sos homemade je ) :-

3 biji bawang kecil
2 inci halia
3 biji bawang putih
2 sudu besar cili giling/kisar/boh
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar ayam kisar ayamas(ape-ape brand pon bole ye )
*Gula secukup rasa
*Garam secukup rasa

*penganti kepada ajinamoto :) iols xsuke aji ...

Bahan-bahan lain

Kentang ( shoestring/crinkle cut/wedges)
**goreng dulu ye yang ni.. kalau nak sedap .. amik bawang putih (ketuk) tu ..goreng skali.. nyumiiesss! hahahaaa


Cheese slice atau parut ( kite pakai cheese slice je )


Cara nak buat sos :-

Sape suke pakai blender , uols blend la bawang and halia tu ye (kite suke menumbuk,baru tahu kite masak. :P )

Tumiskan bawang and halia tu sampai naik bau/garing2 sikit. Lepas tu masukkan cili boh dan tunggu sehingga cili itu masak.

Masukkan ayam kisar tu kedalam rencah kita tadi.. Korang pastikan ayam kisar tu masak ye. Then , masukkan sos tomato dan sos cili serta gula dan garam secukup rasa.

Tunggu la nampak macam sedap dan tutup api.

SIAP! untuk sos :)


Dah siap tu.. Tuangkan sos tadi keatas kentang dan letakkan cheese slice tadi dan baked ke dalam oven untuk beberapa minit.Then SIAP! sedap tau..


SELAMAT MENCUBA! :) 





No comments:

Post a Comment

Salam Ukhwah kawan-kawan Alam Maya :)

Assalamualaikum.. Sejak 2 menjak ni agak kepenatan sedikit ke sana ke sini .. Menjadi seorang suri rumah kan memang la begini lagi2 skrg f...