Saturday, 25 June 2016

Fries Cheese with homemade sos

Assalamualaikum...


Nak share sikit resepi yang kita buat semalam. Alhamdulillah..sedapp.! Ok..dah sedia ke tu nak memasak and try my resepi..


Bahan-bahan untuk membuat sos masam manis (boleh gune sos pasta je , kite buat sos homemade je ) :-

3 biji bawang kecil
2 inci halia
3 biji bawang putih
2 sudu besar cili giling/kisar/boh
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar ayam kisar ayamas(ape-ape brand pon bole ye )
*Gula secukup rasa
*Garam secukup rasa

*penganti kepada ajinamoto :) iols xsuke aji ...

Bahan-bahan lain

Kentang ( shoestring/crinkle cut/wedges)
**goreng dulu ye yang ni.. kalau nak sedap .. amik bawang putih (ketuk) tu ..goreng skali.. nyumiiesss! hahahaaa


Cheese slice atau parut ( kite pakai cheese slice je )


Cara nak buat sos :-

Sape suke pakai blender , uols blend la bawang and halia tu ye (kite suke menumbuk,baru tahu kite masak. :P )

Tumiskan bawang and halia tu sampai naik bau/garing2 sikit. Lepas tu masukkan cili boh dan tunggu sehingga cili itu masak.

Masukkan ayam kisar tu kedalam rencah kita tadi.. Korang pastikan ayam kisar tu masak ye. Then , masukkan sos tomato dan sos cili serta gula dan garam secukup rasa.

Tunggu la nampak macam sedap dan tutup api.

SIAP! untuk sos :)


Dah siap tu.. Tuangkan sos tadi keatas kentang dan letakkan cheese slice tadi dan baked ke dalam oven untuk beberapa minit.Then SIAP! sedap tau..


SELAMAT MENCUBA! :) 





No comments:

Post a Comment

My Mum - Mimi

Salam all readers , Lama xmenulis , kebetulannya ade mase ni tgah2 free nak bgtahu korang...... Hepi besday to mak kite ..Puan Sharifah ...