Wednesday, 1 June 2016

Maxis Broadband wireless tak function?? tak berfungsi.. jom selesaikan...

Assalamualaikum.. Nak update siket la untuk user yang menggunakan wireless modem broadband MAXIS.. Sekarang dikatakan signal untuk wireless sangat la tidak bagus.. wireless signal lost. hurmm.. rugi la kan bayar tiap2 bulan tapi data tak sempat nak habis pakai dah kena bayar pulak untuk next month.. Tak syok la ka..


CARA - 1

So , sediakan bahan-bahannya ye.. muehehehe :)

1. Komputer @ laptop @ notebook atau peranti yang ade kotak TV(desktop). Kotak TV kate kau kan..hahaha :D (yang ada USB port)

2. Modem Broadband (maxis je , sebab?? ni tutorial maxis je sebab yang lain tak sempat nak belajar..heheee :) )

3. Kabel USB ( untuk connectkan dari Modem kepada peranti )


Cara nak connect to PC

Mula-mula, on wireless broadband dan connectkan kepada peranti.

Lepas tu , start --> control panel --> network and internet --> network and sharing center -->Set up a connection or network --> set up a dial connection

Jika modem itu tidak diconnectkan kepada PC anda tidak boleh meneruskan untuk langkah yang selanjutnya.


So , untuk yang seterusnya anda boleh masukkan butir-butiran berikut :-



Dial Up Phone number : *99#
User name : maxis
Password : ****( pm inbox / komen )
Connection Name : **terpulang pada anda

dan tekan button "CREATE"


SIAP! Boleh surf internet dekat PC lepas tu.. Yeay!!


CARA - 2


Cara yang paling mudah sekali tak menggunakan PC adalah dengan telefon yang ada hotspot .Kemudian letakkan simkad yang ade pada broadband tu. Lepas tu , on kan telefon bimbit anda itu , on kan DATA.. then surf la internet untuk menggunakan quota yang ade dalam tu.. Kalau sebulan 20GB memang terase la best nak membayarnya jika quota tu pon habis kita pakai..ye tak?? hehehe :)

Sekarang dah canggih , telefon bimbit kita pon mampu nak dijadikan sebagai modem. So boleh lepas tu kita on Hotspot dan gunakan secara berjemaah. Alhamdulillah.. lebih berkat.. kan2?? hahahahha :D


Sekian itu sahaja nak merepek pada hari ni . Sekian.








No comments:

Post a Comment

57 - Happy Besday!

Assalamualaikum.. Fau nak share siket kat sini.. sambut besday plan xplan ni.. Actually , dah plan tapi lain lak jadinyaa. Biasenya camtuh...