Iklan Nuffnang

Sunday, 21 January 2018

Rezeki itu xpernah salah alamat

Hi diari dan jugak bileh dikatakan buku hati yang nak dicoretkan jika ada benda nak share dengan semua pembaca. 

Alhamdulillah .. syukur ke hadrat Illahi..dapat perkhabaran yang tak dijangka yg cikfaa akan mengandung.. Amazingnyaaa!! Bersyukur sangat2.. Pemulaan pertama dimulakan dengan alahan yang sangat2 teruk sampaikan nak bekerja pon xboleh.. so..decide brenty keje.. i have to do it! Husben pon menyokong. Selama 2 bulan lebih mengharungi simpton2 ibu yang pengalamannya takkan ada dapat dimana2.. Alhamdulillah.. diri semakin pulih dari alahan tapi mungkin belum rezeki.. cikfaa keguguran pulak.. Nasib la masa tu bersama dengan org2 tua n they know how to handle me. Cikfaa xde pengalaman tapi dengan ada nya Mak2 ni.. cikfaa xmengelabah..ikot je arahan orang tua. 

JANGAN MERUNGUT! DUDUK DIAM2! akan cikfaa ingat pesanan tu.. sesakit waktu tu.. Allah je yang tahu apa prasaan nya. Rasa serbe salah pada husben pun ada coz cikfaa gagal mempertahankan baby yang dikandungkan tu. Menahan rasa sebab taknak mak nampak.. Alhamdulillah.. tak lama menahan sakit.. kuar uri nya selepas janin td.. hilang rasa sakit nya tu dan malam tu tak tido sebab terkejut dan seakan xpercaya. Tapi pujuk diri agar lebih sabar dan tabah. 

Ok laa..esoknya pagi2 pergi klinik skali klinik kate better pergi ke hospital besar sebab kat sana lebih ramai pakar yang lebih sesuai untuk uruskan kita yang keguguran ni. Dokter kata ,i need to do the operation due to my uterus tak tutup lagi.. Tapi i mintak excuses untuk tidak teruskan operation tu..Maaf husben , bukan mahu menyusahkan tapi cikfaa not ready in fizikal n mental. "CUCI RAHIM".. perkara yang i seriously scared.. Baca google buat i rasa that proses akan buat i rasa lagi sakit. 

So , i xbuat dan waiting for a few days(lebih kurang 5hari kalau xsilap) dan i pergi ke hospital untuk scan for another 1 times. Maybe waktu tu i dah cukup bersedia buat im not cume memikirkan husben..i kuatkan diri jugak. So bila cek , pintu rahim(uterus) tak close lagi.. im still in trauma. Terasa macam tak boleh buat tapi takpe dan teruskan jugak. So.. i admit for tomorrow to do the operation "CUCI RAHIM".. Malam tu start berpuase dari pukul 12mlm..dalam keadaan tu , cikfaa berdoa agar takde apa2 dan boleh balik..diri ni xkuat sangat untuk buat operation tu.. tik tok tik tok.. terus masa berlalu..nak tido xlena dan kringg..... bunyi alarm jiran sebelah.. tersedar dan terus xboleh tidur. 


Cikfaa bangun siapkan diri untuk scan dan checking untuk sekali lagi. Waiting dokter sambil berpuasa dengan melihat keliling. Kawan2 yang ada semalam mula boleh keluar wad.. Fikir positif that i can going home too.. Alhamdulillah..after lunch around 2pm , dokter are going to checking on me. Berdebar2 hati xpayah citer laaa.. name memang dah ade dalam list untuk emergency. So..patutnya turn i tapi ade orang cantas.. takpe.. i tunggu dengan sabar. Keputusan dia cemerlang..boleh discaj.. now its my turn.. dup dap dup dap.. naik atas katil n scan..wow! Impressive result..ketebalan darah pada dinding rahim dan laluan bukaan tutup.. Awak boleh balik dan buka puasa.. Ya Allah..senyum saya waktu tu..orang kate kalau boleh lebar..memg lebar sangat tau.. Sy tengok dekat katil ade husben terus cakap dengan dia..sy boleh discaj. Sebelum tu, makan dulu die cakap..xmakan lagi kan.. terharu weh.. terharuuuuu... makan2 dan siap slow packing my thing.. 😊😊 

Dengan lafaz syukur nya , cikfaa balik dan encik suami amik krusi roda tolak smpai ke kreta agar cikfaa smpai dengan slamat ke krete.. orang tgh pantang kan.. jangan rajin sgt bergerak..rehat sebaik mungkin..if not maybe sakit2.. Meskipon , baby tu bukan rezeki cikfaa..masih ada suami yang masih support dari belakang. Tenkiu husben. Harapnya diberi rezeki skali lagi untuk kandungkan zuriat awak. Doakan cikfaa ye.. itu saja.. tenkiu alls.. 😊❤

Pengajaran nya ,sentiasa berfikiran positif ,perancangan Allah adalah yang terbaik.Dia tahu sejauh mana hambanya di uji.. Moga di masa akan datang lebih matang untuk cikfaa menjaga zuriat agar selamat sampai ke 9bulan dan ingin pangku anak sendiri nanti.. tak sabar nyaa.. Doakan ye ❤❤

1 comment:

Salam Ukhwah kawan-kawan Alam Maya :)

Assalamualaikum.. Sejak 2 menjak ni agak kepenatan sedikit ke sana ke sini .. Menjadi seorang suri rumah kan memang la begini lagi2 skrg f...