Monday, 21 January 2013

Bendi

hah.! mesty korang macam blurr je bace tajuk entry far kali ni.. iaitu "BENDI".. kenapa dengan bendi tuh.. name orang kah ? sebenarnya.. hari ni far pergi ke pasar dan sambil tuh ape lagi.. mengenali sayur2an secare lebih dekat.. <far memg slalu jugak ke pasar dan ini bukan kali pertame ye , jgn salah pham.. :) >

Mase far ke pasar.. beli la ikan.. ade macam2 ikan.. orang kt pasar pulak macam dalam tin sardin.. Biase lah.. nak beli lauk untuk start ber"GADUH" dengan kuali + periuk kan.... hee :) ntah ape menu masakan yang nak suri rumah nak masak.. mesty la yang sedaapp2 kn.. mmm... kecur air liur ni taw.. hee :)

So.. da lepas ke tempat basah tuh sekarang "turn" far ke bahagian sayur plak..

.... Situasi pertama ....

Mase far tengah dok pilih2 bendi tuh.. datang seorang mak cik ni.. dye pon nak jugak beli bendi < nak masak asam pedas la tuh.. hee :) >...far guraw je.. Actually far tataw dye nak masak ape pon.... So.... mase tengah2 pilih tuh...far tengok dye dok patah2 kan hujung bendi.... "tup" hujung bendi tuh patah....dye letak balik.... far dengan perasaan hairan lagi aneh tuh leka dok tengok dye dok pilih bendi.. Bukan 1 je , bnyak yang dye patah kan.. "tup" , "tup" , "tup" dengan khusyuknya mak cik tuh buat kan.tapi ta amik.. amik yang tak patah je..

....Situasi kedua pulak....

dtg lagi sorang mak cik.. dtg pilih bendi lagi.. dye pon buat perkare yang same.. dengan bahagianya dok mematahkan hujung bendi tuh.. "tup","tup","tup".. tapi letak dalam raga..tapi bendi yang dipatahkan tadi tak diusik or amik pon..

So.. kalau seorang dah buat macam uhh..yang lain nak beli pon dah tanak beli.. dah dipatah2kan.. sape nak barang yang kualitinya tak ok kan.?? dah dirosakkan...dari bnde tuh ade orang nak beli terus orang tanak beli dah.. rugi la owg yang meniage ni.... So.... kepada sesiapa yang kate brg2 basah tuh mahal.. pikir la ape sebab barang mahal.?? sebab nak menanggung rugi lagi..law yang dah tak laku tuh nak jual esok kompem dah tak elok..kne jual yang fresh baru la org nak...law ta jual yang baru...siap la komen2 pengguna yang sentiase nak yang elok je.. ceehh...


#apakah motif mak cik tuh mematah2kan hujung bendi tuh.?? macam2 ragam manusia ni... So.. hari ni far ta jadi beli bendi .. beli bayam je.. < hilang mood tengok bendi tuh :( >


4 comments:

  1. ooo..saya pun selalu nmpk makcik2 buat camtu kt bendi..pelikkan..tp mungkin juga itu cara nk tau yg bendi tu elok ke tak..mungkin la

    ReplyDelete
    Replies
    1. memg la.. tapi kn law dah buat cm uh.. sape nak beli kn. takpe la..tade mood tengok bendi tuh semalam.. hee ;)

      Delete
  2. Entahlah..aku tak pernah beli bendi..hehehhehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe2.. nanty ajak owg umah beli bendi ye.. hee :)

      Delete

57 - Happy Besday!

Assalamualaikum.. Fau nak share siket kat sini.. sambut besday plan xplan ni.. Actually , dah plan tapi lain lak jadinyaa. Biasenya camtuh...